Sayfalar

6 Mart 2011 Pazar

İğne yapraklı çay...

Bakıyorum her blogda bir yemek tarifidir gidiyor. Tamam dedim, bende kendimce bir tarif vereyim ama yiyecek olmasın içecek olsun. Size doğaya çıktığınızda en çok gördüğünüz dünyanın her köşesinde yetişen bir ağacın yaparaklarından çay yapıldığını ve o çayın A ve C vitamini açısından çok zengin olduğunu söylesem pek oralı olmazsınız “Arkadaş bildiğimiz çayı içmek varken ne işim olur o ağacın yaprakları ile” diyebilirsiniz. Ama olur ya, hayat bu, birgün ihtiyaç duyarsanız diye alın size küçük bir kulak arkası bilgi..
Çam ağacı yada ladin gibi ağaçların iğne yapraklarından çay yapılabilir..
İhtiyacımız olan malzemeler; (malzeme listesi verilmeden olmaz ya)
1. Çam yada ladin ağacından topladığınız, rengi solmamış, taze ve yeşil iğne yaprakları,
2. Sağlam bir taş,ladin
3. Temiz bir bez,
4. Tencereye benzeyen bir kap, yoksa pet şişe yada konserve kutusuda olur..
Şimdi çayımızı hazırlamaya başlayalım..
Önce topladığınız iğne yaprakları sağlam ve temiz bir taş yardımı ile ezerek parçalayın. Yaktığınız ateşe içi su dolu kabınızı yerleştirin, kaynamasını bekleyin. Su kaynamaya başlayınca ezip parçaladığınız iğne yaprakları suyun içine atın. Az (Kısık diyecem ama olmıycak) ateşte 5 ila 10 dakika boyunca arada karıştırarak kaynatın.. Kabı ateşten alın ve bardağınıza temiz bir bez ile süzerek doldurun.. Tatlandırmak için varsa şeker atın yoksa bal yada meyve kullanabilirsiniz. Ya da sade içebilirsiniz. Yok biraz daha kahve kıvamında olsun istiyorsanız hindiba yada meşe palamudunun yapraklarından faydalanabilirsiniz. Benim tavsiyem sek için..
Afiyet olsun..
Bu arada çayın yanında bir şey olsun diyorsanız yosunlardan pudingde yapabilirsiniz.. Pudingle çay olmaz derseniz artık yanınızda getirdiğiniz krakeri yersiniz, oda yoksa omurgasız bir hayvandan istifade edebilirsiniz.. :) Bunu bir dahaki sefere anlatırım arzu ederseniz..
Unutmayınız ki doğa bize hayatta kalabilecek kadar cömert davranır, yeterki siz o cömertliği görün..
Güzel günlere…

10 yorum:

BuRCu dedi ki...

Her şey güzel gidiyordu, afiyet olsun' dan sonra yüzümdeki kaslar iyice kasıldı, hafiften ağrı oluştu :)) Nasıl tavsiyeler onlar :D

Volkan DENİZ dedi ki...

Bu gerçek içimlik çay ama.. :) Yok zamanlar için.. Belli mi olur günün birinde lazım olur bakarsın.. :)

BuRCu dedi ki...

Ben de ondan bir anda yüzümü kontrol edemedim zaten :) Gerçekti her şey, çay tarifi okuyordum, o paragraf bitirdi beni :))

Bu arada pet şişe de olur demişsin; ama ateşe koyulmaz o :P

Volkan DENİZ dedi ki...

Aslında o paragrafta gerçek. Ayrıca dolu bir pet şişeyi direk ateşin üstüne ağzı açık olarak koyarak su kaynatabilirsin. Su olmayan yerler ateşe değmediği müddetçe biraz şekil değiştirir o kadar. Tabii çok sıklıkla yapmamak lazım, ne de olsa plastik su kaynarken biraz kimyasal karışabilir..
Daha neler var doğada yapılacak bunlar ne ki.. :)

BuRCu dedi ki...

Doğada buna benzer davranışlarda bulunmadığım çok belli oluyor :) Paragraftakileri zorda kalırsam dener miydim, karar veremiyorum doğrusu..

Yosunlardan puding tarifini vermiş miydin :)

Volkan DENİZ dedi ki...

Puding tarifini henüz yazmadım ama yazıcam.. :)
Zorda kalırsan neler yapabileceğini şimdiden kestiremezsin. Ama zorda da kalma sakın. Kendi başına denemen de doğru olmaz. Ama doğa gerçekten insanın tazelenip her şeye yeniden başlayabileceği tek yer. Arada atlamak lazım doğanın kucağına..

BuRCu dedi ki...

Bir film vardı, onu izlediğimde anlamıştım zorda kalınca daha önce akıldan geçmeyen neler neler yapılır..

Ben doğanın kucağına atlasam da pek güvenli olur bu, yani öylesini yapıyorum genelde. Maceralara atılacak kadar cesur doğa gezilerine çıkmadım daha önce..

Volkan DENİZ dedi ki...

Hayat bir maceradır zaten Burcu.. Yaşadığın şehirde araçla bir yerden bir yere giderken ne kadar risk varsa o riskin yarısı doğada yok..
Bu iş için cesarete değil, doğru ekipman ve doğru insanlara ihtiyacın var.. :)

BuRCu dedi ki...

Yararlı bilgilerin için teşekkür ediyorum :) Kısmet olursa yazar paylaşırım.

Volkan DENİZ dedi ki...

Ben teşekkür ederim. Her zaman beklerim. Belki bir gün bir ağaç gölgesinde yada bir dere kenarında karşılaşırız.. Hayat işte :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...