Sayfalar

15 Kasım 2011 Salı

Müziktir yaşanılan anı "anı" yapan...

Yaşanan her an yaşanır ve biter. Geride o ana ait belki küçük bir görüntü yada bir isim kalır. Onun dışındaki her şey zamanla kaybolup gider. Ancak öyle anlar, öyle yaşanmışlıklar olur ki. O anı unutamazsınız. Hatırlamanıza sebep olan şey sadece o anı yaşarken sizi etkilemeyi becerebilen müziktir. Hafıza oyunu gibi bir şey olur belleklerde. Normal bir anda hatırlamazsınız ama o şarkıyı dinlerken kafanızda ilk canlanan an o andır. O şarkıyı sorsalar belki de söyleyemezsiniz. Sizi ne kadar etkilediğini de bilemezsiniz. Sadece dinlediğiniz an bir şey oluverir. Hafızanız canlanır ve alır götürür sizi o yıllara.

Öyle anlarda duygulanmışız, sevmişiz ve hatta aşka düşmüşüzdür. Anın heyecanı tamamlanamaz onu destekleyen bir şarkı olmasa.  Şarkılarla beslenir duygular. Ruhsal gelişme de bir şarkı desteğinde daha sağlam olur. Hatta şarkıdır kişiyi anlatan az biraz..

Öğrencilik yıllarımda yerli müzik dinleyemezdim. Evet itiraf ediyorum Türkçe sözlü şarkıları dinleyemiyordum. Çok sıkılırdım. Hiç keyif alamazdım. Sanat müziğini dinleyenleri de anlayamaz, hatta hallerine acırdım. Zeki Müren'i de, Bülent Ersoy'u da hiç sevmedim. Dinlediğim müzik içimde bir şeyleri hareketlendirmiyor beni sadece hüzünlendiriyorsa, dinlemez geçerdim. Freddy Mercury yani Quenn dinliyordum en çok. Cinsel tercihini öğrendiğim zaman biraz sarsıldım ama müzik dedim. Sanat yapanların kimlikleri ve kişilikleri ile değil icraatları ile ilgilenmem gerektiğini o zaman öğrendim. Ama maalesef aynı hassasiyeti yerli sanatçılarımıza gösteremedim. Çünkü yapılan her şey bir öncekinin taklidi gibi geldi bana. Tuhaf gelecek belki ama Sezen Aksu'nun bile bir kaç şarkısı dışında çok fazla abartıldığını düşündüm. İbrahim Tatlıses ve o tarz müzik yapanları hiç bir zaman dinleyemedim. Üzgünüm ama öyle işte.. :)

Sevgili mim üstadı Gelibolu 17 anısı olan şarkıları sordu bana ben neler anlattım. Ben yaşarken hissederim hissetmem gerekenleri. Sonra kalır bir köşesinde hafızamın ama sürekli taze tutmam o duygularımı. bir köşede çalarsa o melodi o zaman açar tüm kapılarını beynimin kayıt köşesi. Onun dışında hadi söyle der demez dökülmez hiç bir şey. Ama en çok hatırladıklarımdan biri bak şimdi aklıma geldi. Eric Clapton'dan Wonderful tonight. Baştan sona sözlerini bildiğim ve söyleyebildiğim tek şarkıydı o zamanlar.. Sözlerinin pek manası olmasa da melodisi alıp götürürdü beni. O zamanlar tabii.. Bende çok özel hikayeleri vardır gerçekten. Bu şarkıyı radyoda çaldırmak ve duymasını istediğim kişiyi de o radyo kanalına yönlendirmek için neler yapmıştım. Ama başarmıştım. O anki mutluluğumu anlatamam. Gençlik ve aşk yan yana olunca neler oluyor işte. Diyorum ya, müzik anın tamamlayıcısıdır tabii duygunun da...

Şimdilerde kulağıma güzel gelen, beni hareketlendiren, coşturan ve duygularımın açığa çıkmasını sağlayan her türlü müziği dinliyorum. Hatta sanat müziğini de seviyorum. En çok da sohbet anlarında fonda hafiften mırıldansın istiyorum.. Aşık Mahzuni Şerif 'i de dinliyorum. Aşık Veysel'i de.. Son dönemlerin enlerini düşününce nedensiz aklıma Kazım Koyuncu geliyor. Ölmeseydi çok işler yapacaktı diyorum ya da belki öldüğü için bu kadar başarılı oldu.. Özellikle Gelevera deresi.. Şimdi dinledim bir kez daha ve hüzünlendim  bak yine.. Bazen hüzünlenmek te lazım sanki. Hayatı sorgulamak ya da taş yürekleri yumuşatmak adına. Affedici olabilmenin yegane ilacıdır hüzün.. Şevval Sam'ın sesini çok beğenmem ama bu şarkıya yakışmış be..

Sevgili Gelibolu 17, bana kızacaksın biliyorum. Sorularına pek cevap veremedim. Bir iki şarkıyla geçiştirmiş diyeceksin ama ben böyleyim zaten. Hayatıma derin izler bırakmasını istemem dinlediğim şarkıların. O anı yaşarım, sonrasında tekrar o anki duyguyla olamazsam şarkının da anın da değeri kaybolur. Ama müziktir yaşanılan her şeyi anlamlı kılan... Yaşamasını bilene de bilmeyene de kattığı çok şey vardır. Yeter ki doğru ağızdan dökülüp doğru ellerde çalınıyor olsun...

20 yorum:

Adsız dedi ki...

Henüz senin mim cevabı yazdığından kimsenin haberi olmasa gerek ki başka yoruma rastlayamadım.

Galevera deresini de KAzım Koyuncu'nun diğer şarkılarının birçoğunu da severek dinliyorum.

Eric Clapton'u daha önce hiç dinlemedim desem yeridir. Ama verdiğin linke tıkladığımda karşıma çıkan şarkı fena da değilmiş. Mutlaka senin anıların da içinde canlandığında o şarkıdan daha çok lezzet alıyorsundur. Eminim içinde çok yaşanmışlıkların vardır ve o yüzden daha da değerlidir senin için.

Her şarkı ve özellikle çok dinlediklerimiz o yılları anımsatıyor ve tarifi zor bir tad alıyoruz bu durumdan.

Sevgilerle...

gelibolu17 dedi ki...

Sabah şerifleriniz hayrolsun öncelikle :)
Sizi yanılttığım için üzgünüm ama inanın kızmadım,hiçte geçiştirmiş gibi gelmedi bana yazınız,gayet içten,sade ve güzeldi,hem nezaketende olsa,iki satırda olsa cevaplanması önemliydi mimin benim için...Üstelik ben cevaplamayanlarada kızmıyorumki ;)

Teşekkür ederim kıymetli vaktinizi ayırıp yazmaya değer bulduğunuz için :)

Ben şimdi tıklayıp şarkıları dinliyeyim,sonra gene gelirim...

Sevgiler,selamlar olsun...

Volkan DENİZ dedi ki...

@Kalemzade;
Benim yazılarımı çok kişi okur ama pek yorum yazan olmaz. Bir yerlerde bir hatam vardır elbet. :)

Şimdi senin yorumuna cevap yazarken Cem Karaca geldi aklıma. Onun da çok ayrı yeri vardır bende. İlk ciddi araç kazamı Cem Karaca dinlerken yapmıştım. O anki parçayı şimdilerde Emre Altuğ yorumluyor, fena söylemiyor ama aynı tad yok tabii.Çok severdim onuda. Halen de dinlerim severek.

Aslında o kadar çokki. Ama işte "o an" önemli, sonrasında sadece bir şarkı. Ama bir şey yaşattıysa durum farklı.
Sevgiler, teşekkürler...

Volkan DENİZ dedi ki...

@gelibolu 17;
Siz bir şey iştersiniz de biz yazmazmıyız. Olurmu öyle bir şey. :)

Ben geçiştirmek derken tatmin olmadım demek istedim. Çünkü çok zor şarkılarla anlatmak hayatı. Bir anda çıkacak şeyler değil. Müzik hayatın her köşesinde var çünkü..

Sevgiler, teşekkürler...

Pabuc dedi ki...

''Volkan DENİZ dedi ki...
@Kalemzade;
Benim yazılarımı çok kişi okur ama pek yorum yazan olmaz. Bir yerlerde bir hatam vardır elbet. :)''

Teyip de bir Küçük Emrah kaseti, arabeske akar okuyucular ;) (hadi CD olsun)

Benim hiç fazla yorumcum olmadı ki amca :))

Tamam tamam sustum ,yine tutamadım gülme efektimi ne yapayım yorumunuzu okurken ;)

Saygılarrrr hürmetler herkeslere...

Cem Karaca için de Rahmet diliyorum giderken...Ben bir Ceviz ağacıyım Gülhane Parkında..

ihyaca dedi ki...

Çok katılıyorum bir görüşüne..Gerçekten de geçmiş zamanda anlamlı gelen daha sonra çok daha anlamlılarla yer değiştirdiğinden olsa gerek, anlamını kaybediyor..An bu an gerçekten de sanırım..Yok güzeldi, ben beğendim, bilgine..Sevgiler :)

Volkan DENİZ dedi ki...

Sevgili pabuç, haklısın biraz Emrah tarzı olmuş :) ama yazarken de biliyordum böyle algılanacağını. Ama öyle maalesef. Yorum yazmak istemiyor hiç kimse. Ya da senin gibi yorumları yorumluyorlar :)
Cem Karaca deyince herkesin aklına o şarkı gelir ama bence müzikal olarak en kötü parçasıydı. Çok şey anlatıyor belki ama müzikal kalitesi o kadar sağlam değil . :)

Susma hiç, gülmek her daim serbest buralarda.

Sevgiler, teşekkürler...

Volkan DENİZ dedi ki...

@İhyaca,
Hoş gelmişsin buralara kadar. Mutlu oldum görünce seni..
An bu an evet.. Bu anı yaşamayı bilmek gerek.
Çok teşekkür ederim...
Sevgilerimle..

Pabuç dedi ki...

Pardon ..Dikkatsizlik işte yazıya yorum yapılmalıydı değil mi? Cahalet ve dikkatsizlik işte kusura bakmayınız artık :)Silin yorumu ki sırıtmasın asıl yorumların arasında..

(Evet evet yanlış anlaşılma yüzünden yapılmış bir yorum doğru bildiniz )

Not:Hey sakın silmeyin yorumumu sadece şakaydı...

Ben böyleyim efenim..İstediğim zaman yazıya istediğim zaman da (ki nadirdir bu durum)yorumlara yorum yazarım... Ya idare edeceksiniz ya bu diyardan kovacaksınız :)

Saygılar..

Volkan DENİZ dedi ki...

Yanlış anlaşılma nereden çıktı. Yok öyle bir şey. Her şey ortada. :) Silmem, zaten yorum yazan yok :)

Dedim ama serbest her şey diye. Bu diyar benim değil ki kovayım. Herkese özellikle de sana serbest her şey. Baksana yazılan yorumları denetlemiyorum bile.. :)
O derece güveniyorum..

saygılar bizden...

Pabuc dedi ki...

Zaten yorum yazan yokmuş o yüzden silmeyecekmiş ba ba ba yoksa silecen yani öyle olsun bakalım..

Bu gün titizlik ve itina günüm sanırım..Ufaktan bir laf dokundurma sezdim gibi gibi...

Demek yorum denetleme bile yapmıyorsun o derece güveniyorsun vay vay vay..

İzleyici sayın artıp bir kaç sapık bloguna dadandığında günde 5 spam/yorum geldiğinde görürüm ben seni..Denetleme yapıyor musun yapmıyor musun :) Biz de keyfimizden yapmıyoruz yani sayın çok bilen blog sahibi..

Bir de cümle içlerinde bana iyi bir şey demişsiniz görmemezliğe gelemedim, teşekkürü bir borç bilirim:)

Yazınızı okudum ama yorum yapmıyorum nedense...Ben ne anlarım yorumdan zaten..Ben olsa olsa yorumlara yorum yapıyorum işte böyle....
Neeeyyyse ...

Volkan DENİZ dedi ki...

Her türlü sapığa verilecek bir cevabımız vardır elbet :)

Kaç defa daha söyleteceksin.. Sen serbestsin diye. :)

Çok bilmekte bayaa sorumluluk gerektiriyo asında ama işte zor tabii..

Ne yapalım hayat...

Gülerken düşünmekten, düşünürken anlamaktan ve anladığımı yorumlamaktan da sıkılırsın ya bazen. Hah işte o halde durum.. :)

Bilmem anlabildimmi?.. :)

Pabuc dedi ki...

Sıkıldığın her şeyden uzak duracaksın der bir bilge kişi !r

Gülerken düşünmek mi? bunu yapabilen biri var mı cidden..Ben gülerken sadece gülüyorum gülmem geçince de düşünebiliyorsam düşünüyorum çoğunlukla...

He bir de aman ha 3 defa üst üste sapık deme Allah muhafaza gelir ..İnan bana sen laf yetiştirmekten yorulursun da onlar anlamamaktan yorulmazlar..Bir şey biliyorum da söylüyorum güven bana :)

İnsanlar da diyecek ki vir vir vir ne çok konuşuyor bu Pabuç ..bilmiyorlar ki biz 4. göbekten kuzeniz..Bu nasıl oluyor mu? Valla bilmiyorum :)

Volkan DENİZ dedi ki...

Ama bu sefer çok güldüm "kuzen"... :)
Ve gerçekten düşünmedim hiç bir şey.
Ama önceleri başarıyordum oysa. Şimdi ne olduysa... :)

Sapık dedinde.. Sana güvenip hak veriyorum ama inan o kadar çoklar ki. Laf yetiştirmek değil derdim, inadına aksileşmeleri.. Yoksa laf bol bizde.

Kuzen... hemde 4üncü göbekten.. sevgilerle.. :)

Pabuc dedi ki...

Aklıma bir bu geldi 4.kuzen Lui :)

Bak aklıma ne geldi (aklıma) hani ben gülerken pek düşünemiyorum ya ..heh düşündüm de ben çok sık gülen biriyim şimdi buradan yola çıkacak olursak bir tüme varım yapıyorum ve sonuç korkunç :)) Allah2ım yoksa ben yoksa ben...Nayırr,nolamaz...!

Neyse Kuzen 4.Lui , burayı sohbet ortamı gibi kullanmayayım ayıp olmasın takipçilerine..! Amcam 3.Lui'ye selamlarımı ilet lütfen (sesli bir gülüş)

Volkan DENİZ dedi ki...

Hadi hayırlısı o zaman. Bir de oldu olacak hatırına anma günü yapalım. Şimdilerde yeni adet bu nede olsa..

Güzel ve tebessümlü günlere... düşünmesen de olur boş ver.. Düşün düşün nereye kadar. :)

Lütfi Mutluer dedi ki...

Buram buram emek kokan bir yazı olmuş teşekkürler.

Volkan DENİZ dedi ki...

@ Anindayorum.com (LtfMtlr);
Teşekkür ederim, sevgilerimle..

Lütfi Mutluer dedi ki...

Saygılar :)

gelibolu17 dedi ki...

Merhaba bir ricam olacak en son yayınladığım yazıyı okumanı rica ediyorum senind eismini zikrettiğim için değerli bilgilerini ve fikirlerini blogunda paylaşmanı istiyorum...Destek olursan sevinirim..selamlar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...