Sayfalar

5 Mayıs 2011 Perşembe

Sporun zararlarını açıklıyorum...

Kendimi bildim bileli köşesinden berisinden sporun içinde olmuşumdur. İlkokul yıllarımda mahalle takımının en önemli elemanıydım hatta, bensiz maç yapmazlardı. Ortaokul lise ve üniversite yıllarında sıkı bir jimnastikçi oluverdim. Müsabakalara bile katıldım ama bu spor bizim ülkemizde spordan çok maymunluk gibi görüldüğünden antremanlarda sakatlanan yerlerimi sakınmakla geçti sonraki yıllarım. Şimdilerde de zaman buldukça iyi kötü bir şeyler yapıyorum. Ama benim asıl derdim yaptığım sporları anlatmak yada sporun faydalarından bahsedip sizede “hadi spor yapalım sağlıklı olalım” sloganı atmak değil.. Tam tersi sporun sağlığa zararlarından bahsetmek istiyorum.. İlk kolumu kırdığım günün yıl dönümünü yaşadım geçenlerde çünkü. İlginçtir her yıl kolumu kırdığım günlerde kırılan yerden bir sızı başlar ve beni kıvrandırmasada hatırlatır işte o zamanlarki can yanmalarımı..
Böyle bir günümde gazete ve televizyonda boy gösteren çok bilen bilirkişi arkadaşların çığlık çığlığa hemen herkese sağlıklı toplum için spor yapın sloganlarını izlerken aklıma düştü sporun zararları..
Bilip bilmeden spor yapın denirmi bir topluma . Bu toplumki spor denen şeyi sadece okul yıllarında, oda okula gitmişse tabii, beden eğitimi dersinde gördüğü ve yapmaya çalıştığı anlamsız hareketlerden ibaret sanıyor. Sen kalk bu insanlara yaşını başını düşünmeden hadi spora de sonrada etraftaki bilimum parklara ilginç spor aletleri yerleştir kamu hizmeti aldatmacası yap.. Sonra da o aletlerin üstünde amcalar teyzeler spor yapıyorum sanarak vücudunda ne kadar kas varsa yırtsın olmadı burksun oda olmadı çıktığı aletten iki büklüm insin.. Sonra da spor aşkı başlamadan oracıkta bitsin. Çok güzel… Katılıyorum, toplumu bilinçlendirelim. Hep beraber spor yapalım, sağlıklı olalım. Tamam olalım da böylemi olunuyor bu.. Böyle olunuyor dersen o zamanda o sporun faydaları kalmıyorki.. Hatta zararları daha fazla oluyor.. Meselamı.. Sayıyorum birer birer..
1. Spor yaparken, yapacağın bir hata sana hayatının geri kalan bölümünü birlikte geçireceğin bir tekerlekli sandalye yada baston olarak dönebilir..
2. Spor yaparak zayıflayamaz aksine şişmanlarsınız. Çünkü beyniniz derki; “Arkadaş spor yapıp yoruluyorsun ve  kaloride yakıyorsun.. hakkındır ye gitsin..” Sende severek bu emre itaat ediyorsun sonra spor işi bitiyor. Çünkü spor şişmanlatıyor…
3. Yaparken güzel, fitsin. Sonra işler yoğunlaşıyor ara veriyorsun bir şekilde. Özene bezene şişirdiğin kasların sönüveriyor bir anda, yetmedi birazda sarkıyor.. Hee demekki spor hikaye, sahte oluyor bu işler..
4. Adamcağız 40′ına kadar sporun “s” sini bilmiyor. Etkileniyor yada yaşlılık kompleksinden olacak vücut bozulmaya başlayınca kafası çalışıyor. Hadi spor yapayım biraz diyor. O diyorda kalp ne diyor kestiremiyor. Sonra bunca yıl tempoyu hiç arttırmamış olan kalbi, aniden artan tempo karşısında artık işim bitti sanıyor.. 40′ından sonra azanlara ne oluyorsa o arkadaşada o tarz bişeyler oluyor. Zaten spor falan hikaye ondan sonra..
5. Kimileri yıllar önce okulda yaptığı hareketleri hatırlayıp, parklardaki aletleri görünce birazda etrafı etkilemek adına yapacağını sandığı hareketleri deniyor. Evet sadece deniyor. Çıkan omuzunu mahallenin çıkıkçısı yapar diyor. Sonra da tatlı bir anısı oluyor kolu alçıda olan yada sarılı olan birini gördüğünde anlatabilecek. Çıkıkçı istikrarlı bir şekilde yaptığı tedavilerle, ikinci yılın sonunda kolunu eline veriyor çünkü..
Siz bana bakmayın… Spor yapın, ama çok bilmiş tavırlarınızdan vazgeçip kendinizi profesyonellere teslim ederek ve en önemlisi spora başladığınız günden sonra hayatınızın sonuna kadar spor yapmayı kabullenerek.. Eee kolay değil… hem fit olayım, hem sağlıklı, hemde kıvama gelince bırakayım her şeyi. Tıpkı doldurulan deniz gibi kaslarınız da alır intikamını, hemde çok acımasızca.
Sporun sebep olabileceği muhtemel zararları şimdilik birkaç maddeyle sıraladım. Ama faydaları için araştırın en az 20 madde göreceksiniz. Tercih sizin.. :)
Sakın unutmayın haftada bir halı sahada maç yapmak, merdivenleri koşarak çıkmak yada markete yürüyerek gitmek spordan sayılmıyor. En iyisi her akşam alın yanınıza değerli ve beraber laflayabileceğiniz bir dostunuzu yürüyün, belinizden ter akana kadar..

Sözüm sporun anlamını sadece maç seyretmekle eş tutanlara.. Spor yapın tabii.. Ama kafanıza göre takılırsanız bu saydığım zararları yaşamaya hazır olun. Hemde en acımasız halleri ile..
Sağlam kafa sağlam vücuttadır. Siz, olan vücudunuzu da sırf kafanız çalışsın diye heba etmeyin, hor kullanmayın. Çünkü bozulan yada kırılan hiçbir organ hiçbir zaman eski haline dönmüyor.. Önce bilinç sonra spor.. her şeyde olduğu gibi..

8 yorum:

Adsız dedi ki...

Eline sağlık.
Çok faydalı bir yazı olmuş:)
Ben devamlı yürürüm.İlham kaynağım David le Breton'un yazdığı "Yürümeye Övgü" kitabı oldu.tavsiye ederim.
sevgilerimle.

Adsız dedi ki...

Bir de yoga kursuna gidiyorum ben:) o kadar çok dinlendiriyor ki spor olarak kabul ediyorum ben.Zihnin sporu.hareketlerle birleştiğinde nefesle birlikte vücuda inanılmaz oksijen yüklüyor.:)

Volkan DENİZ dedi ki...

@kamikaze
siz bu yolda çok ilerlemiş durumdasınız anlaşılan. Hiç spor işine bulaşmamış herkes için tek çare yürüyüş yapmaktır ama tempolu, sahilde dolaşır havasında değil tabii.
Yoga hiç yapmadım ama merak etmiyorda değilim. Kendimce pozisyon alıp denedim ama olay sadece oturuş pozisyonu olmasa gerek diye düşünüyorum. Sporun her türlüsünün nihai amacı vücudu rahatlatmaktır. Bu sebeple yogada bir çeşit spordur aslında.
Teşekkür ediyorum katkılarınızdan..
sevgilerle..

Adsız dedi ki...

Rica ederim.Elimden geldiğince,gücüm yettiğince sporu yapıyorum.Yoga kursuna giderek uygulamalı olarak öğrenirseniz hayatınıza çok şey katacağına inanıyorum.spor dolu günler diliyorum:)
sevgilerimle.

Volkan DENİZ dedi ki...

teşekkür ederim, fırsat bulur bulmaz mutlaka deniycem.
kendinize çok iyi bakın. sevgiler..

gelibolu17 dedi ki...

Volkan Deniz ne bilim ben şimdi,belki başlık dikkatini çekmiştir gelmişsin diye düşündüm,ayrıcada yazının tümünü okudum,hıdrellez demek sadece ateş yakıp üstünden atlamak değilki :)
bence sen çok şey kaçırmışsın,ateşin dumanı gözünemi kaçtı ne baksana içi su dolu küpü bile görmemişsin :)Gel şu küpün suyundan gözlerini yıkayalım :)Haydin selametle,sevgiyle kal :)

Volkan DENİZ dedi ki...

gelibolu;
anlaştık.. :)

gelibolu17 dedi ki...

Teşekkür ederim,Volkan Deniz...Ben yanlış anlamışım kusura bakma,sevgiler :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...