Sayfalar

21 Mart 2011 Pazartesi

Hadi Libya'ya da huzur götürün bakalım...

Tarih rahat dur!! Tekerrür etme demiştim sana.. Ama hala inatla tekerrür etmektesin 100 yılda bir.. Libya (Trablusgarp) ateş altında diyor televizyonlar. Kaddafi’yi bahane edip işgal edecekler ülkeyi.. 100 yıl önce 1911′de İtalyanlar sudan bahanelerle Trablusgarp yani bugünkü Libya’ya girmişlerdi. Osmanlıya kafa tutmuş, buralardan çekilmesini ve vergi ödemesini bile istemişlerdi. Yaklaşık bir yıl süren savaşların sonucunda kaybeden Osmanlı olmuştu.. Sonra ne oldu.. İtalyanlar güya Osmanlı’yı oradaki halka zulüm ediyor ya da ilgisiz kalıyor diye suçluyorlardı. Kendileri Trablusgarp’ı ele geçirince barış ve huzur getireceklerdi… Ama öyle olmadığı gibi 40 yıl boyunca isyanlar ve katliamlar bitmedi.. italyanlar bu ülkeye etmediğini bırakmadı. Katliamlardan bahsetmiyorum bile çünkü nasılsa kimsenin umurunda olamıyor.. 1951 yılında Libya krallığı kuruldu.. Sonrasını biliyorsunuz zaten.. Kaddafi ortaya çıktı ihtilal yaptı, yönetimi ele geçirdi o gün bugündür de ülke yönettiğini sanarak yaşıyor..
Şimdi 2011 yine huzursuz halk, yine barış ve huzur getirmeye gidenler ve yine aynı sözler. “Sivil halka zarar vermeyeceğiz.” Siz onları külahıma anlatın hatta Gordion’daki karanlık kuyuya bağırın isterseniz..
Bizde öyle bakarız televizyonlardan, biraz acıyarak biraz destek vererek. Çok bilen yorumcularımızın ağzına bakarak dünyayı anlamaya çalışırız. Sürekli tıslayan bir simültane tercümanın çevirisinden online savaş izleriz elimizde patlamış mısır.  İşte 100 yılda değişen sadece bu. Savaşın çıktığını da bittiğini de saniyesinde öğrenebiliyoruz. Yoksa olan olaylar, gelişen sonuçlar, alınması gereken dersler kimin umurunda.. Birileri bir yerlerde kafasına bomba yemiş bize neki. Dünya liderleri ne derse odur.. Bizde iş olsun çıkıp kürsüye iki okkalı laf edip adam sayalım kendimizi.. Nasılsa halk film havasında izliyor olayları. ırak’tan alıştırmışız, canlı canlı savaş filmi izletmeye..
Hadi o zaman hodri meydan bakalım kimler ekranlarda ne inciler dökecek ve bu savaşın sonunda kazanan kim olacak. Kaybeden taraf belli nasılsa…

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...